Otopet terapia

Otopet terapia

Sastav

Supstance Količina

Rifaksimina

10 mg

Kolistin sulfat

200.000 IJ

Miconazol

17,4 mg

Carbaryl

0,908 mg

Triamcinolon acetonid

1 mg

Nosač: sterilna voda i dr. do 1 ml

Pakovanje

25 ml bočica

Otopet terapia

Kapi za uši za pse i mačke

OTOPET TERAPIA je uljna suspenzija koja se koristi za liječenje svih infekcija ušnog kanala kod pasa i mački izazvane bakterijama, gljivicama, krpeljima i kvascima. Lijek sadrži u svom sastavu antibiotike rifaksimin i colistin koji ispoljavaju svoje baktericidno dejstvo na široki spektar gram + i gram – bakterija (Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa, E.coli, i td.).
Mikonazol je antimikotik koji spriječava razvoj mikoza djelujući na ćelijsku membranu čineći je propustljivijom i samim tim uništava u potpunosti. Naročito je efikasan protiv sljedećih gljivica: Malassezia pachydermatis i Candida spp, kao i negativno djelovanje na gram + bakterije.
Karbaril je antiparazitik koji djeluje na nervni sistem parazita i inhibiše razvoj enzima acetilkolinesteraze. Efikasan je protiv Otodectes cynotis, koji je odgovoran za parazitalne otitise kod pasa i mačaka.
Triamcinolon acetonid je kortikosteroid, koji ima jak antiinflamatorni efekat samo kada se koristi spolja (ušna školjka). Istovremeno i inhibira pojavu svraba kod svih ušnih infekcija, a time i djeluje smirujuće na životinju.

Indikacije

OTOPET TERAPIA se koristi kod svih spoljašnjih otitisa kod pasa i mačaka izazvanih gram + i gram – bakterijama, krpeljima, parazitima, kvascima, gljivicama i td.

Kontraindikacija

Lijek se ne smije koristiti kod pasa i mačaka čije je membrana timpanika mehanički oštećena (perforacije).

Način upotrebe i doziranja

Prije upotrebe lijek dobro promućkati i mehanički očtistiti spoljnu ušnu školjku i ušni kanal. Nakon mehaničkog čišćenja, ubaciti 1-2 ml otopet lijeka u aurikolarni kanal i nakon toga izvršiti masažu ušne školjke kako bi lijek prodro što dublje.
Tretman ponoviti najmanje dva puta u toku dana, tokom 7-10 dana.